|

Aktiiviloma Unkarissa, 29.4. - 7.5. 2017

Eger, Bükk, Tisza-järvi, Aggtelek, Slovakian Paratiisi, Tatra

osallistumismaksu: 845 €

Tulevana keväänä otamme suuntaa Unkarin itäosaan ja Slovakian eteläiseen seutuihin, rajan tuntumaan. Luvassa hienot maisemat, hyvä ruokaa ja kiva ohjelmaa, jota harvat pääse kokemaan. Retki sopii parhaiten ulkoilusta tykkääville, mutta rento otteella edetään. Lue ohjelma, innostu ja ilmoittaudu mukaan tämän linkin kautta.

Päivä 1 (29.04.2017), Budapest - Eger

Saapuminen Budapestin Liszt Ferenc (Ferihegy) kansainväliselle lentokentälle puolenpäivän maissa. Matkustamme pikkubussilla Egeriin, termaalivesien, viinirypäleitten ja viinin kaupunkiin. Iltapäivällä tutustumme Egerin keskustan barokkinähtävyyksiin. Illalla tervetuliais-illallinen.

Päivä 2 (30.04.2017), Bükkin alavuoristo: kalliopylväitä, luola-asumuksia ja viinikellareita

Aamupäivällä matkustamme läheiseen Noszvaj:n kylään. Kylässä tutustumme Pocem-rotkoon: kallioisella vuorenrinteellä tapaamme kokonaisen kellariasumusten yhteisön. Lähimmät samantyyppiset löytyvät Vähässä-Aasiassa. Nykyään Pocem on taiteilijakylä, siellä on esillä Land-art maataideteoksia. Noszvajista matkustamme lähellä olevaan Szomolyan kylään, josta koko Bükkin alavuoriston suurin ja näyttävin kalliopylväsryhmä. Nämä eriskummalliset kalliomuodostelmat ovat rioliittituffia. Sen lisäksi, että nämä kalliot ovat luontonähtävyyksiä, niitä oli ilmeisesti käytetty uskonnollisiin tarkoituksiin.Kalliopylväisiin oli hakattu Szomolyassa kaikkiaan 117 kulttikomeroa.
Kalliopylväitten alueelta palaamme jalkaisin Szomolyan kylään, jossa tutustumme kellariasumiseen. Kotiseutumuseona toimiva luola-asunto esittää yksityiskohtaisesti kylän muinaiseen arkipäivän elämään. Kotiseututalolta siirrymme jalkaisin viinitilalle, jossa viininmaistajaisissa tutustumme tämän viinialueen erikoisuuksiin.
Retken vaikeusaste:
Matka: 6 km
Korkeusero: 150 m ylöspäin, 150 m alaspäin
Kesto: 2 tuntia
Ruokailu: aamiainen, retkieväät, illallinen viininmaistajaisissa

Päivä 3 (01.05.2017), Luolaretki Bükkissä

Aamulla matkustamme Szilvasváradiin, muinaispuistoon, jossa tutustumme alueen rikkaisiin historiallisiin muistoihin. Puistosta matkustamme 1800-luvun lopusta peräisin olevalla kapearaiteisella rautatiellä laakson korkeimpaan kohtaan, Istállós-kõ luolaan, joka oli 35 000 vuotta sitten eläneen muinaisihmisen asunto. Tästä kävelemme Fátyol -vesiputouksen viertä bussille ja jatkamme Bükkin ylätasangon itäiseen laitaan. Iltapäivän kuluessa on mahdollisuus käydä erittäin suojatussa Kõ-lyuk- luolassa. Retki on vaativa. Luolassa ei ole kulkua helpottavia rakenteita. On varauduttava paikkoin ryömimään tai kiipeämään. Opas, suojapuku, kypärä ja kypärälamppu kuuluvat ohjelmaan. Illemmalla Garadna-laaksossa nautitaan loimu taimenesta. Majoitus Egerissä.
Retkien vaikeusaste:
Kesto: 8 tuntia
Matka: 12 km
Taso: 360 m ylös/alas
Ruokailu: aamiainen, retkieväät, illallinen

Päivä 4 (02.05.2017), Melontaa Tisza-järvellä ja Puszta:n lintumaailma

Tisza-järvi on keinotekoinen järvialue, valtiollisen rakentamisen ihmeitä: Huonon suunnittelun johdosta aiotun järven paikalle muodostui mahtava suomaailma, jonka luonto heti otti omakseen. Nykyään järven ylpeytenä on rikas lintumaailma, jonka vertainen löytyy vain Tonavan suistosta. Täällä suomaailmaan kätkeytyneiden kanavien, saarien ja lukemattomien umpeen kasvavien lahdelmien keskellä bongataan lintuja leppoisen kanoottiretken aikana. Tisza-järven rannoilla sijaitsee kaksi luonnonsuojelualuetta, joiden tarkoituksena on suojella ruohoalankojen eliömaailmaa. Nämä ruohoaavikot ovat Itä-Euroopan arojen etuvartioita, niillä elää lukematon määrä harvinaisia lintulajeja. Niihin käymme tutustumassa Bükkin kansallispuiston Etelä-Hevesin ruohoaavikoitten suojelualueen opastuskeskukseen ja nautimme siellä lounaaksi kalakeiton Tiszan tyyliin. Sieltä lähdemme parin tunnin retkelle suola-alangoille ja näistä harvinaisista paikallisista linnuista saamme kameraan ainakin: kotka (Aguila heliaca), haukka (Falco Cherrug), trapit (Otis Tarda) ja turkoosinsininen Coragia garrulus. Kaikki ne viittaavat Sisä-Aasian aroihin. Illalla perinteinen bogrács-pörkölt huolehti hyvästä unesta. Majoitus Egerissä.
Retkien vaikeusaste:
Kesto: 8 tuntia
Matka: 7 km jalan 8 km vesitietä Korkeusero: ei
Ruokailu: aamiainen, retkieväät, illallinen

Päivä 5 (03.05.2017), Polkupyöräretki Bükissä

Bükk-vuoriston yläosan nähtävyyksiin lähdetään aluksi bussilla, josta sittemmin vaihdetaan pyörän satulaan, polkemaan pyökkimetsien halkki, karstimaaperästä pulputtelevien ja sinne sukeltautuvien purojen ylitse. Ylätasangon etelälaidalla palaamme valtatielle, josta voi bussilla tai pyörällä jatkamaan Egeriin. Illalla Demjénin luolakylpylän altaissa huuhdellaan päivän väsymyksen pois. Vesi nousee omalla voimallaan 690 metrin syvyydestä ja se 33-37 C astetta lämmintä.
Retkien vaikeusaste:
Kesto: 6-7 tuntia
Matka: 32 km
Korkeusero 120 m ylös, 650 m alas
Ruokailu: aamiainen, retkieväät, illallinen

Päivä 6 (04.05.2017), Aggtelek, Vass Imre-luola, Kossuth-luola

Aggtelekin karstialue on UNESCO Maailmanperintöluettelossa vuodesta 1995 alkaen ensisijaisesti näyttävien luoliensa ansiosta. Vass Imre luolaan on koskemattomien tippukiviensä ansiosta alueen kauneimpia luolia. Tämän luolan alkuosassa on kulkemista helpottavia rakennelmia. Toinen vierailukohde on Kossuth-luolaa, joka on tänäänkin aktiivinen lähdeluola. Siellä ylitämme allamme virtailevan sinisenvihreävetisen luolapuron vaijerisiltaa pitkin, tavoitteena on 33 metriä syvä suppilo.
Retkien vaikeusaste:
Kesto: 6 - 7 tuntia
Matka: 6 km maan pinnalla, 8 km maan alla
Korkeusero: 80 m ylös/alas
Ruokailu: aamiainen, retkieväät, illallinen

Päivä 7 (05.05.2017), Slovakian Paratiisi, kanjonien maa

Tänään suuntaamme Slovakian eteläreunalle. Káposztafalva:n karstialue kutsutaan näyttävien rotkolaaksojensa ja vesiputoustensa ansiosta nimellä Slovakian Paratiisi. Aloitamme retkemme kapeassa rotkossa, jonka molemmin puolin kohoavat korkeat kalliot. Useassa kohdin meidän pitää kiivetä tikkaita pitkin laakson sulkevien vesiputousten välissä. Tästä rotkosta päästyämme retkeilemme vieressä olevassa Kysellaaksossa, jota on myös kutsuttu rotkojen kuningattareksi. Siellä kävelemme laakson loppuun milloin kapeilla kalliokaistaleilla milloin ulospistävien parrujen päälle rakennettuja portaita pitkin. Sieltä pääsemme ylängölle, jossa sijaitsi Vörös-luostari. Luostarin raunioille on rakennettu retkeilymaja ja sen ravintolan paikallisista ruoista voimme valita lounaamme. Täältä Luostari-laakson tikkaita myöten laskeudumme Hernádin murrokseen, josta retkeilemme Hernád-joen yläpuolelle kiinnitettyjen askelmien ja vaijerien avulla takaisin bussillemme. Majoitumme lähellä oleviin mökkeihin.
Retkien vaikeusluokka: .
Kesto: 6-7 tuntia.
Matka: 18 km Korkeusero: 630 m ylös/alas.
Ruokailu: aamiainen, retkieväät, illallinen

Päivä 8 (06.05.2017), Ylä-Tatra: kalliohuippuja, vuoristojärviä

Hotelliltamme on vain lyhyt matka Fehér- puron laaksoon, missä nousemme yhä ylemmäs mäntymetsässä puron vartta pitkin. Laakso on kallioinen, jääkauden jäätiköitten aikoinaan uurtama. Vähitellen mäntymetsä loppuu ja Tatran kahteentuhanteen metriin kohoavat huiput nousevat esiin. Nousemme yhä ylemmäs Zöld-järven laaksossa vuorimäntyjen välissä kunnes saavutamme järven rannalla sijaitsevan vuoristomajan. Zöld-järvi on laskujoetonta vuoristojärvi, jonka rannasta on upea näkymä Karbunkulus-torni kalliohuipulle. Lounaan jälkeen laskeudumme Kesmarok-Fehérvíz laaksoa pitkin takaisin bussillemme. Iltapäivällä lähdemme takaisin Egerin suuntaan, jossa on vuorossa lähtiäisillan viininmaistajaiset Szépasszony -laakson viinikellareissa.
Retkien vaikeusaste:
Kesto: 6 -7 tuntia
Matka: 20 km Korkeusero: 740 ylös/alas
Ruokailu: aamiainen, retkieväät, illallinen viininmaistajaisissa

Päivä 9 (07.05.2017), Kotimatka

Aamiaisen jälkeen matkustamme Budapestiin, Liszt Ferenc lentokentälle. Aikataulua voimme sovittaa lähtevien lentojen aikatauluun.